”Globala marknaden för nukleära ånggeneratorer fördubblas på tio år”

Transport av rysk ånggenerator PGV-1000 till ett kärnkraftverk i Balakovo. Foto: Aleksandr Sitenky

- Under perioden 2010-2015 värderades den globala marknaden för ånggeneratorer (SGS), som används i kärnkraftverk till 7,3 miljarder dollar, skriver analysinstitutet Global Data. Mellan åren 2016-2025 förväntas ånggeneratorernas globala marknadsvärde stiga till cirka 14 miljarder dollar.

Asien-Stillahavsområdet, som förväntas växa till den största marknaden ifråga om ånggeneratorer, under perioden 2016-2025, kommer att stå för cirka 47 procent av den globala nukleära ånggeneratorsmarknaden.

Deras totala marknadsvärde stiger i Asien och i Stillahavsområdet till 6,6 miljarder dollar från 2 miljarder dollar under perioden 2010-2015. Europa förväntas ligga kvar på andra plats med 35,5 procent av marknaden för världens nukleära ånggeneratorer, följt av Nordamerika, Mellanöstern och Afrika, samt Syd- och Centralamerika.

Avancerad teknik är den största orsaken till ånggeneratorernas ökade popularitet i nya kärnkraftsländer. Efter Fukushimakatastrofen har flera länder riktat fokusen på säkrare kärnreaktorer med fjärde generationens reaktorteknologi, på europeiska tryckreaktorer och på små modulära reaktorer. Denna trend kommer att bidra till utvecklingen av kärnreaktorer även i tillväxtländer.

De stigande kostnaderna för fossila bränslen, som utgör en betydande del av många länders energimix, har ökat kostnaderna totalt för hela kraftproducerande sektorn.

- Länder med knappa inhemska energikällor funderar nu på att utveckla kärnkraften på grund av dess olika fördelar. Dessa är bland annat tillgången till kärnbränsle och de låga kostnaderna för framställning av kärnkraft, som också har en stor potential när det gäller att stimulera marknaden för ånggeneratorer, sammanfattar Global Data.