Ryskt energibolag vill locka mindre svenska investeringsfonder

T.v. Anton A. Nazarov, informationschef på Inter RAO, t.h. Ilnar I. Mirsiyapov, styrelseledamot på Inter Rao, Foto: Simon Matthis

Text: Simon Matthis

Det ryska energibolaget Inter Rao besökte igår på måndagen Stockholm och Grand Hotel. Inter Rao är en stor spelare på den ryska elmarknaden med verksamhet i 14 länder.

Företaget kontrollerar 16 procent av den ryska elmarknaden. Ilnar I. Mirsiyapov, styrelseledamot på Inter Rao, bedyrade att Sverigebesöket inte handlar om att locka stora svenska investerare, man är nu snarare ute efter att intressera mindre investeringsfonder.

– Man kan lugnt påstå att vi är det mest intressanta elhandelsbolaget i Ryssland, deklarerade Ilnar I. Mirsiyapov som förra veckan besökt London i samma ärende. Nästa vecka går informationskampanjen vidare till Helsingfors och därefter till USA, med stopp i både Boston och New York. Där hoppas företaget attrahera mer "aktiva" investeringsfonder än pensionsfonder.

Ilnar I. Mirsiyapov.
Ilnar I. Mirsiyapov.

– Många fonder där är jätteintresserade av att investera, förklarade Mirsiyapov genom tolk.

Sedan 2000-talet då energimarknaden i Ryssland började avregleras finns ett 30-tal ryska energibolag som är öppna för utländska investeringar, varav Inter Rao är ett, enligt Mirsiyapov. Undantagna är de energibolag som har verksamhet inom kärnkraft (Rosatom) och naturgas, vilka fortfarande är helstatliga, även om Inter Rao tillverkar utrustning för till exempel gasanläggningar.

På frågan om hur sanktionerna mot Ryssland, som infördes 2014, påverkat Inter Raos affärer med utlandet svarade Ilnar I. Mirsiyapov:

– Vi märker dem knappt och det har olika orsaker. De så kallade sanktionerna har inte påverkat vår koncern eftersom vi redan hade färdigskrivna avtal med stora banker, som europeiska EBRD och holländska ING när de trädde i kraft. Avtalen var redan klara före 2014.

– Vi anser att sanktionerna inte är särskilt verksamma. Exempel på det är att utländska investerare är väldigt hungriga och mycket intresserade av den växande ryska marknaden. För den marknad jag representerar växer trots alla sanktioner och de besvär dessa föranleder, säger Mirsiyapov och hänvisar till statistik enligt vilken energiförbrukningen i Ryssland ökade med 1,7 procent 2016 och energiproduktionen med 2,1 procent.

– Det visar att industrin utvecklas och växer i hela landet.