Trump boostar den svenska trävarukonjunkturen

Foto: Södra

Kraftigt ökat behov av trävaror och höjda priser i USA

Mycket tyder på att Donald Trumps vallöften kommer fortsätta att driva på amerikansk ekonomi. Presidentens löften om satsningar på infrastruktur, sänkta skatter och Kanadatullar bäddar för ett Trumprally på trävaror i USA och det gynnar svensk trävarukonjunktur. Det framgår av Danske Banks senaste nyhetsbrev Skog & Ekonomi.

Med en trävaruförbrukning på totalt 75 miljoner m3 är USA den största konsumenten i världen. 40 miljoner av konsumtionen importeras och här står Kanada för hela 95 procent Sannolikt kommer förslaget om importtullar av virke från Kanada att bli verklighet, därtill minskar produktionen i Kanada som en följd av barkborren Mountain Pine Beetles framfart. Det här öppnar i sin tur upp möjligheter för svensk skogsindustri.

Sverige har idag en mycket begränsad trävaruexport till USA med endast 230 000 m3 de senaste 12 månaderna. Detta kan ändras markant om Danske Bank får rätt i sin bedömning att amerikansk trävarumarknad kommer att gå rakt upp i bjälklaget under året.

– Vi ser ett uppseglande Trumprally på trävaror i USA. Förutom Kanadatullarna och barkborrar som dämpar importen, sätter också skattelättnader fart på byggandet. Även löften om att investera i infrastruktur kommer att kräva massor av trä. Vi ser ett kraftigt ökat behov av trävaror och höjda priser i USA. Det är en utveckling som bör ge svenska sågverk ett exportlyft, säger Johan Freij, chef för affärsområdet Skog- och Lantbruk på Danske Bank Sverige.