Antalet vd-bedrägerier ökar lavinartat

Foto: Pixabay

Ett vd-bedrägeri innebär att bedragare utger sig för att vara företagets vd. Den vanligaste formen av kontakt sker när den falska vd:n skickar ett mejl, som ser ut som att avsändaren är vd:n, till en annan person på företaget och ber denne göra en överföring på en stor summa pengar till ett konto. Summorna nämns oftast i euro, pund eller dollar och ofta är bedragaren medveten om att vd:n är bortrest och kontakt tas då. Det rör sig ofta om mycket stora belopp som snabbt ska överföras.

– Detta är ofta en konsekvens av att för många personer i företagen har inköpsrättigheter. Det går helt enkelt inte att samla alla leverantörer och fakturor på en plats för att öka kontroll och minimera risk utan automatiserad kontroll, säger Jone Sølvik, vd på Inyett.

Kartläggningen har skett med hjälp av underlag från Nationellt bedrägericenter. Sverige är det land i Skandinavien där flest ärenden har anmälts men en ökning sker även runt om i Europa och vd-bedrägerier ökar i många länder.

Enligt en kartläggning av Inyett har vd-bedrägerier ökat i Sverige från 80 ärenden år 2015 till över 800 registrerade till och med november år 2016. Ungefär 20 procent av bedrägerierna har fullbordas och den vanligaste summan för en anmälning är cirka 350 000 kronor. Det har dock påträffats bedrägerier på tiotals miljoner kronor vid enskilda ärenden.