Kina skärper tonen mot Trump

De statliga medierna i Kina skriver att landet är redo att ”ta fram de stora käpparna” om USA drar igång med ett handelskrig, skriver Bloomberg som citerar kinesiska tidningar.

Tonen i dessa medier skärps varje gång den blivande presidenten, Donald Trump, utser personer som är kritiska mot handeln mellan USA och Kina.

”Det finns fortfarande blommor vid den kinesiska handelsministerns grind, men det finns också stora käppar instoppade innanför ministeriets dörr. Båda väntar på amerikanerna”.

Orden härstammar från en ledarkommentar i kommunistpartiets tidning Global Times, skriver Bloomberg. Anledningen till chefredaktörens kommentar var Donald Trumps planerade utnämning av advokat Robert Lighthizer till USA: s högsta handelsrepresentant. Han är känd för sin hårda kritik av Pekings sätt att bedriva handel på.

Retoriken har intensifierats efter Trumps tidigare uttalanden om ”behovet av ökade tullavgifter och begränsningar av Kinas export av varor till USA.

Kinesiska Global Times skriver att Trump ”tycks vara mest intresserad av att förstöra den globala handeln”. Denna något tillyxade analys kan av allt att döma uppfattas även som den kinesiska regeringens uppfattning, kommenterar Bloomberg.