Ineos vill utvinna skiffergas i Sherwood Forest

Skogsmarken i Robin Hoods hemtrakter kan behövas för borrning av skiffergas i framtiden. Därmed kan Sherwoodskogen runt Nottingham i England bli föremål för en stor miljökonflikt efter att kemiföretaget Ineos har beslutat att undersöka förekomsten av underjordiska fyndigheter av skiffergas i det legendariska skogsområdet, skriver brittiska tidningen The Guardian.

Om det finns gas, kan det leda till att en frackingstation för borrning av skiffergas upprättas 200 meter från en berömd 1000 år gammal ek, Major Oak, som enligt legenden var Robin Hoods och hans fredlösa gängs främsta gömställe. Planerna har lett till utbredd indignation bland miljöaktivister och representanter för lokala hembygdsföreningar i sydvästra England.

- Man skulle kunna tro att skifferexploatörerna hade tagit lärdom av de andra frackingföretagens tidigare misstag och åtminstone undvikit Major Oak, men de vill uppenbarligen borra direkt vid eken, säger Guy Shrubsole , en aktivist från miljörörelsen jordens vänner, till Guardian.

Kemibolaget Ineos lovar att det kommer att ta hänsyn till känslig miljö som exempelvis Major Oak, men företaget betonar att det skulle vara "galet" att inte utforska Storbritanniens underjordiska fyndigheter av gas. Ineos anhållan om att kunna undersöka förekomsten av skiffergas i Nottinghamområdet, har dock ännu inte beviljats, skriver The Guardian.