Soldriven kemi viktig för en hållbar framtid

Solens energi kan utnyttjas för att driva kemiska reaktioner. Foto: RGBStock.com/Michail Travlos

En grupp europeiska kemister, som inkluderar professor Joost Reek vid University of Amsterdam, har visat att det är möjligt, och till och med nödvändigt för en hålbar framtid, att driva kemiska reaktioner med hjälp av solenergi.

I en ny rapport identifierar forskarna möjligheterna och utmaningarna med detta banbrytande koncept, som på lång sikt skulle kunna ersätta fossila bränslen och minska utsläppen av växthusgaser, med stora vinster för miljön, samhället och ekonomin som resultat.

- Den återspeglar resultaten från vår forskning inom hållbar energi vid University of Amsterdam, där vi kombinerar arbetet från dussintals forskare inom homogen och heterogen katalys, molekylära fotonik och teoretisk kemi. Vi gör framsteg på både grundläggande och teknisk nivå, men det krävs mycket mer för att skapa en verkligt meningsfull gemenskap inom soldriven kemi när det gäller både forskning och industri, säger Joost Reek, som hoppas att rapporten ska leda till ökade forskningsanslag.

Som exempel på forskningens relevans nämner Joos Reek ett patent på nya molekyler för soldriven väteproduktion och ett nytt projekt som utvecklar en så kallad molekylär färgämnessensiterad fotoelektrokemisk cell, som kan omvandla koldioxid till metanol.