Rekord för tandemsolpanel

Tandemsolpanel bestående av en halvgenomskinlig perovskitsolpanel (överst) och en CIGS-solpanel (underst). Foto: IMEC/ZSW/KIT

Tunnfilmsteknik kan minska kostnaderna för nästa generations solpaneler dramatiskt, men det krävs en kombination av absorberande material som komplimenterar varandra i en tandemsolpanel för att höja verkningsgraden. Forskare från Karlsruhe Institute of Technology och ZSW i Tyskland och det belgiska forskningsinstitutet IMEC presenterade under en internationell konferens i Genua i Italien en tandemtunnfilmspanel, bestående av en perovskitpanel och en CIGS-panel, som uppnår en verkningsgrad på 17,8 procent. Det betyder att den för första gången överträffar verkningsgraden hos separata perovskit- och CIGS-paneler.

- Vår prototyp demonstrerar att skalbara perovskit/CIGS-solpaneler drastiskt kan överträffa verkningsgraden hos en separat solpanel gjord av dessa material, säger Ulrich W. Paetzold vid Karlsruhe Institute of Technology.

Att stapla paneler på detta vis är enligt Michael Powalla vid Karlsruhe Institute of Technology och ZSW ett elegant sätt att utnyttja en stor del av solens spektrum optimalt genom att kombinera fördelarna hos två innovativa tunnfilmstekniker. Medan den halvgenomskinliga övre perovskitsolpanelen effektivt absorberar den högenergetiska delen av solens spektrum absorberar den undre CIGS-panelen den infraröda delen.