Saab: Gripenaffär med Indien lever

Foto: Saab

Indien köper 36 stridsflyg från Frankrike. Men det utesluter inte att det även kan bli tal om köp av svenska Gripenplan, anser Saab.

Indien har beslutat att köpa 36 stridsflyg från franska Dassault, rapporterar AFP.

Ordern ska skrivas under formellt av Indiens och Frankrikes försvarsministrar den 23 september, uppger en hög tjänsteman i vid det indiska försvarsdepartementet för den franska nyhetsbyrån.

Försvarskoncernen Saab har försökt intressera den indiska regeringen för att köpa Gripen-plan. Bland annat var representanter för Saab med när statsminister Stefan Löfven i februari besökte Indien.

Indien har förhandlat med Dassault om att köpa stridsflyg av typen Rafale i fyra år. Från början handlade det om att köpa 126 plan, men antalet har bantats under förhandlingarnas gång.

Att Indien köper 36 franska plan är inget som utesluter att det kan bli en affär med Saab om svenska Gripenplan, enligt Saab.

-Vår bedömning, och andras bedömning, är att behovet i Indien är större än 36 plan, säger Sebastian Carlsson, presschef på Saab.

-Vi fortsätter att marknadsföra Gripen i Indien även efter en sådan kontraktskrivning.

Han påminner om att den ursprungliga upphandlingen - som inte blev av - handlade om 126 plan. Det skapar ett glapp mellan 36 och 126 plan.

-Det glappet måste vi tävla om, säger Carlsson och tillägger att behovet även kan bli större än 126 plan.

Även indiska medier uppger att behovet av stridsflygplan är betydligt större än de 36 planen. Tidningen The Indian Express pekar ut Gripen som ett möjligt alternativ i konkurrens även med amerikanska F-16 och Tejas, som är ett inhemskt stridsflyg.

Både Lockheed Martin och Boeing uppvaktar också den indiska regeringen för att fylla glappet, rapporterar Reuters.

(TT)