ABB-affär påverkar inte storägare

Christer Gardell. Foto: Metso

ABB säljer sin verksamhet inom system för högspänningskabel. Affären räcker inte för att storägaren Christer Gardell ska ändra sig om en styckning av ABB.

De cirka 800 anställda vid ABB i Karlskrona får en ny arbetsgivare när bolaget säljer till danska NKT Cables, för omkring åtta miljarder kronor. Verksamheten, som tillverkar och utvecklar marina högspänningskablar och underjordiska kablar, ingår i affärsområdet Power Grids som ABB-ledningen just nu ser över.

Affären kan tyda på att bolaget inte planerar att göra sig av med hela Power Grids, enligt Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken.

-Om ABB hade för avsikt att sälja kanske man inte skulle göra sig av med en verksamhet som har hög lönsamhet och ökar på marginalerna, säger han, och konstaterar också att ABB fick bra betalt.

Storägaren Cevian Capitals Christer Gardell, som nyligen ökat sin ägarandel i ABB till 6,2 procent, skriver i ett mejl till TT att det "verkar vara en klok och riktig strukturaffär".

Gardell bedömer preliminärt prislappen som okej, men tillägger att affären inte förändrar Cevian Capitals syn på behovet av en uppstyckning av ABB-koncernen.

Gardell har sedan en tid öppet argumenterat för en uppstyckning av ABB genom en avknoppning av Power Grids. Slutsatserna från översynen av Power Grids ska presenteras vid kapitalmarknadsdagen den 4 oktober.

ABB-aktien hade vid lunchtid stigit 0,5 procent på Stockholmsbörsen, något mindre än index, medan NKT Holdings aktie rusade med över 12 procent på Köpenhamnsbörsen.

-ABB:s aktie är upp ungefär 19 procent i år. I den kursuppgången finns ett spekulativt inslag, att man skulle frigöra värden genom att börsnotera eller sälja Power Grids, säger Hampus Engellau.

Börsreaktionen tyder på att investerarna nu ser det som mindre sannolikt.

NKT Cables ingår i danska NKT Holdings, noterat på Köpenhamnsbörsen. NKT Holdings planerar när affären är klar att dela upp koncernen i två självständiga börsnoterade bolag, enligt ett pressmeddelande.

Beräknat på fjolårets försäljning skulle NKT Cables ihop med ABB:s verksamhet för högspänningskabel haft en omsättning på 1,7 miljarder euro i fjol, med en rörelsemarginal på 11,4 procent.

(TT)