Oljepriserna pressas igen

Foto: sxc.hu

Oljepriserna har återigen pressats på onsdagen, efter spekulation om ökat oljeutbud.

"Priserna pressas av spekulation att utbudsöverskottet kommer att hålla i sig som ett resultat av stigande utbud från Nigeria, USA och andra länder", kommenterar Norne Securities på tisdagen.

Nigerias produktion har nått 1,75 miljoner fat per dag och kommer att stiga efter att regeringens avtal om eld-upphör med rebellerna gjort att viss produktion kan återstarta, uppgav landets oljeminister Emmanuel Kachikwu. Prognosen är att produktionen ska nå 1,8 miljoner fat per dag nästa månad och sedan 2 miljoner fat per dag i december.

Även nyheter om att Saudiarabien ökat sin export under sommaren tynger priserna.

"Bland faktorerna som tynger priset var dataleverantören JODI:s rapport att Saudiarabien ökade sin oljeexport i juli med hela 150.000 fat per dag i månadstakt till 7,6 miljoner fat per dag - den högsta julisiffran sedan statistiken började föras 2002. Även om det redan var känt att produktionen hos den största Opec-producenten ökat till en rekordnivå i juli, var det nytt att produktionen inte höjdes för att täcka landets egen konsumtion, vilken allt mer täcks av gas." Det skriver Commerzbank i en kommentar.

Uppgifterna anses försvåra utgångspunkterna för förhandlingarna vid oljemötet i Algeriet nästa vecka, då det är uppenbart att oljeproducenterna kämpar för att öka sina marknadsandelar.

DNB Bank uppger att exporten av olja ser ut att vara på väg upp i Nigeria samtidigt som det är större osäkerhet kring möjlig utbudstillväxt från Libyen. Under den närmaste tiden riktas även intresset mot lagerrapporterna från USA

(SIX News)