Oförändrade råoljepriser

Foto: Steven Straiton

Råoljepriserna konsoliderar och visar i stort sett oförändrade nivåer på tisdagen, efter att ha stigit under måndagen och under den senare delen av förra veckan. Det har återigen spekulerats kring produktionsbegränsningar, efter prisnedgången som skett tidigare under sommaren, vilket gett förnyat stöd till priserna.

"Oljepriset hade knappt fallit förrän vissa Opec-länder började tala om frivillig frysning av produktionen igen, precis som i våras. Det är förståeligt givet att diskussionerna inför Doha-mötet i april förra gången såg ut att höja sentimentet på oljemarknaden och som en konsekvens även oljepriset." Det skriver Commerzbank på tisdagen.

Norne Securities pekar samtidigt på att marknaden nu utvärderar om det planerade informella Opec-mötet kommer att leda till någon produktionsfrysning, efter att två Opec-delegater under förra veckan sagt att det inte finns några planer på att återuppliva planerna om produktionsfrysning.

DNB Markets pekar även på att oljepriserna fått stöd av starkare amerikansk sysselsättningsstatistik än väntat på fredagen och av kommentarer från Opec på måndagen om att marknaden närmar sig balans.

"Fokus kommer under det kommande dygnet återigen kunna riktas mot de mer kortsiktiga förändringarna i de amerikanska lagren", skriver DNB Markets analytiker i en kommentar.

Opecs ordförande och Qatars energiminister Saleh Al-Sada uppgav under gårdagen att efterfrågan på olja förväntas bli högre under det tredje och fjärde kvartalet i år. Tillsammans med minskat utbud anser han att den nuvarande prisnedgången är tillfällig och att priserna bör återhämta sig under den senare delen av 2016.

Oljekartellen Opec uppgavs vidare bevaka utvecklingen noggrant och man för konstanta överläggningar med samtliga medlemsländer angående olika sätt att återställa stabilitet och ordning i oljemarknaden.

Senare i eftermiddag väntas bland annat preliminär USA-statistik över produktivitet och enhetsarbetskostnader samt grossistlager. Amerikanska EIA lämnar månadsrapport vid 18-tiden och sent i kväll, vid 22.30, kommer branschorganisationen API med veckovisa lagersiffror för USA.

(SIX News)