”Oljans prisnedgång är tillfällig”

Foto: Paul Lowry

Efterfrågan på olja förväntas bli högre under det tredje och fjärde kvartalet i år. Tillsammans med minskat utbud gör det att den nuvarande prisnedgången är tillfällig och priserna bör återhämta sig under den senare delen av 2016.

Det uppger Opecs ordförande och Qatars energiminister Saleh Al-Sada, enligt ett pressmeddelande från Opec.

Oljepriserna uppges ha förbättrats stadigt sedan februari i år, efter en nedgång av produktionen, utbudsstörningar och minskade oljelager. Samtidigt har den globala efterfrågan på olja förbättrats.

Den senaste nedgången i oljepriserna och den nuvarande marknadsvolatiliteten bedöms vara tillfällig, enligt Al-Sada. Han ser det som en effekt av svagare raffinaderimarginaler, överlager, Brexit-utfallet och påverkan från de finansiella terminsmarknaderna.

Investeringar behövs för att möta efterfrågetillväxten samt för att motverka den naturliga nedgångstakten från befintliga oljebrunnar. De kraftigt neddragna investeringarna som skett förväntas minska oljeutbudet.

Oljekartellen Opec uppges bevaka utvecklingen noggrant och man för konstanta överläggningar med samtliga medlemsländerna angående olika sätt att återställa stabilitet och ordning i oljemarknaden. Ett informellt Opec-möte planeras i samband med International Energy Forum i Algeriet den 26-28 september.

(SIX News)