Första kommersiella 5G-nätet tas i bruk

Första 5G-redo nätverket i Sverige som kommersiellt använder Ericsson Industry Connect 5G. Foto: Ericsson

Med hjälp av 5G-redo Ericsson Industry Connect integrerar ABB Power Grids fler digitala lösningar i sin transformatorfabrik i Ludvika för att öka produktiviteten och prestandan. Projektet representerar det första i Sverige som kommersiellt använder den senaste versionen av Ericsson Industry Connect 5G-klara nätverk i en tillverkningsindustri.

Projektet är ett samarbete mellan ledande leverantör av kommunikationstjänster Telia, systemintegratören AFRY, tidigare ÅF Pöyry, ABB Power Grids och Ericsson och visar hur ekosystempartner samlas för att möjliggöra digital transformation för smart produktion. Partnerna har distribuerat, integrerat och hanterat det 5G-klara dedikerade mobilnätverket för att möjliggöra flexibel, effektiv och förbättrad produktionskvalitet.

– Vi granskar fjärrhantering av olika processer för att förbättra säkerhets-, effektivitets- och kvalitetsaspekterna. Ett annat exempel är optimering och fjärrövervakning av våra torkanläggningar, som arbetar dygnet runt och kräver övervakning, säger Tobias Hansson, webbplatschef, ABB Power Grids i Ludvika och Senior Vice President, Power Transformers in Europe på ABB.

– Det är viktigt att fortsätta vara en pionjär. I mer än ett sekel har ABB levererat innovationer som har förändrat världen. Jag tror att det är viktigt att vi investerar i ny teknik för att utveckla vår verksamhet.

Magnus Leonhardt, innovations- och affärsdirektör, Telia Sweden,kommenterar:

– Med ett dedikerat nätverk har ABB Power Grids nu tillgång till en robust och säker infrastruktur för att stödja kritiska dataströmmar mellan olika system i en uppkopplad fabrik. Det är också en innovationsplattform för att testa ny teknik med partners. Vi diskuterar nu hur man ansluter mer av produktionen i fabriken för att påskynda företagets digitala omvandling.

– Ericsson startade ett globalt partnerskap med ABB i Hannover Messe i april 2019. Jag är stolt över att se ABB Power Grids är en av de första ABB-fabrikerna som kom live med ett privat mobilnät i verklig butiksproduktion, strax efter ett år, säger Erik Josefsson, chef för Advanced Industries på Ericsson.

LTE och 5G skapar nya möjligheter för industrier. Genom att distribuera ett dedikerat nätverk i en helt fungerande fabrik har ABB Power Grids tillgång till en snabb, robust och nätverkslösning som krävs för säker datainformation.