Nya verkligheter kan skapa åksjuka

Foto: Maurizio Pesce

Många tror på och vill ha en självkörande bil. Men med följer nya problem - åksjuka och behov av piller.

En annan IT-trend kan vara en robotchef.

Telekombolaget Ericsson släpper sin årliga trendrapport. Två linjer syns, enligt rapportförfattarna Michael Björn och Rebecka Cedering Ångström - genomslag för artificiell intelligens (AI) och virtuell verklighet.

-Vi kommer att få se förändringar av hela verklighetsbegreppet, säger Michael Björn, chef för Ericssons Consumerlab.

Styr världsbilden

Pokémon Go är en form av ny förstärkt verklighet (AR), med små monster som jagas i gatumiljön. När de sociala nätverken styr människor till likasinnade formar det vår också verklighetsbild, vilket inte minst aktualiserades efter det amerikanska presidentvalet. Många, omkring hälften av de tillfrågade i Ericssons webbpanel, skulle kunna tänka sig glasögon som lyfter fram faror och tar bort störande element runt omkring dem.

-Mycket av det här kommer att påverka vår syn på verkligheten, säger Michael Björn.

Artificiell intelligens är en annan tydlig trend. 35 procent av de tillfrågade skulle vilja ha en AI-rådgivare på jobbet. En av fyra skulle till och med vilja ha en "robot" som sin chef. Baksidan är att många befarar att AI-robotar tar våra jobb, men Michael Björn och Rebecka Cedering Ångström vill tona ned den rädslan. Det kommer samtidigt att skapas många nya jobb med den nya tekniken.

Rullande vardagsrum

Hur mycket är då bara science fiction eller rent önsketänkande från ett bolag som lever på att sälja snabbare datanät?

-Vissa av de här trenderna kan komma fortare än man tror, säger Rebecka Cedering Ångström.

Självkörande bilar är något som allt fler biltillverkare och andra IT-byggare kommit långt med. 65 procent av de tillfrågade i Ericssons undersökning säger sig vilja ha en självkörande bil. Som en konsekvens ser tre av tio framför sig ett ökat behov av åksjukepiller.

-Om våra bilar blir ett rullande vardagsrum så uppstår vissa utmaningar, säger Michael Björn.

Även VR-glasögon kan göra dig illamående.

(TT)