Rekordökning av hushållsnära tjänster

Maxbeloppet för rut-avdraget ökas från 25 000 kr till 50 000 kr. Arkivbild

Allt fler svenskar anlitar tjänsteföretag, nya siffror från Offerta visar att efterfrågan på hushållsnära tjänster har ökat efter rut-dubbleringen tidigare i år. Flyttstädning, hemstädning och flytthjälp står tillsammans för 27 procent av förfrågningarna hos Offerta. Vilket går i linje med Skatteverkets siffror som visar att summan vi lägger på rut-tjänster har ökat med nästan 12 procent under 2019.

Tidigare i år ökade maxbeloppet för rut-avdraget från 25 000 kr till 50 000 kr, vilket gör det möjligt för svenskarna att ta hjälp av fler hushållsnära tjänster. Offertas senaste statistik visar en markant ökning i tjänstebranschen överlag och en särskilt stor ökning på hushållsnära tjänster där samtliga branscher i topp verkar i rut-sektorn. Att rut-sektorn fortsätter öka är en positiv trend som är här för att stanna menar Offertas vd och grundare Jens Nilsson.

– Det är roligt att se att dubbleringen av rut verkar ha effekt. Fler väljer att anlita tjänsteföretag, särskilt inom rut-sektorn. En ökad efterfrågan av tjänster möjliggör för sysselsättningstillväxt i hela städbranschen. Att små och medelstora företag i Sverige växer och kan anställa fler är oundvikligen helt centralt, säger Jens Nilsson

Christina Holmefalk har jobbat 35 år i branschen och sitter bland annat i styrelsen för Hushållsnära tjänster hos Almega, samt är styrelsemedlem i Städbranschen Sverige och är säljare och utbildningsansvarig på Rengörare Näslund Hemma som hon varit med och utvecklat under de senaste fem åren. Christina har märkt att rut-avdraget har skapat en större acceptans av att köpa tjänster.

– Vi har märkt en ökad efterfrågan på hemstädning, flyttstädning och storstädning sedan införandet av dubbleringen av rut. Vi har dubblerat försäljningen under de senaste månaderna och ser en mycket positiv utveckling. Det är glädjande att se att flera olika typer av hushåll väljer att ta hjälp – allt från barnfamiljer till seniorer, säger Christina Holmefalk.