GM ombeds öka säkerheten i mexikanska bilar

Foto: GM

General Motors står inför uppmaningar om att lägga till krockkuddar som standardutrustning i sina populära bilar i Mexico, vilket reflekterar en större press gentemot större biltillverkare att inkludera bassäkerhetsutrustning i sina fordon även om lagarna i landet inte kräver det.

Det rapporterar Wall Street Journal.

Fyra amerikanska konsumentorganisationer, inkluderat Consumer Reports och Public Citizen, har skickat brev till GM:s vd Mary Barra där de uppmanar GM att göra krockkudden till en global standard i deras fordon.

"Fordonssäkerhet kan inte enbart vara till för invånare i välmående länder", skriver organisationerna i sina brev till GM.

En talesman för GM sa å andra sidan att de flesta biltillverkare erbjuder vissa modeller utan krockkuddar i Mexiko och i Latinamerika. Vidare överväger GM att införa krockkudde som standardutrustning för vissa modeller, medan det i andra modeller ska finnas som tillval.

Personbilsmarknaden i Mexiko växte med 19 procent i november, vilket gör landet till en av de snabbast växande marknaderna för personvagnar. GM, som är den nästa största aktören på marknaden efter Nissan, säljer landets mest populära personbil, Chevrolet Aveo. Krockkuddar erbjuds endast som ett tillval på modellen, vilket många köpare väljer att avstå ifrån.

Modellen fick noll stjärnor i ett krocktest utfört av Latinamerikas oberoende organisation för test av nya bilar. Vidare bedömde organisationen att bilen var "ostadig" med "en hög risk för livshotande skador".

Oberoende hälso- och säkerhetsorganisationer har uppskattat kostnaden för att lägga till ett par av krockkuddar i ett fordon till 100 till 150 dollar. Samtidigt har flera biltillverkare på andra marknader upptäckt att bilköpare, som har ett större utbud av fordon, generellt sett välkomnar inrättningen.

(SIX News)