Volvo avtäckte sin nya laddhybridbuss

Foto: Christer Wiik

Nu har Volvo Bussar haft nordisk officiell premiär av bolagets nya buss, Volvo 7900 Laddhybrid. Modellen har tidigare testkörts i Göteborg och demonstrerades även under mässan i Hannover tidigare i höstas. Men det var i samband med Persontrafikmässans första dag som bussen fick en officiell invigning.

Tekniken som används på laddhybridbussen bygger på föregångaren Volvo 7900 Hybrid. 7900 Laddhybrid har bland annat en kraftfullare elmotor, ökad energilagringsförmåga och utrustning för snabbladdning. Det gör det möjligt att köra cirka 7 kilometer eller 70 procent av en typiskt linjesträcka på enbart el.

Enligt Volvo så minskas energiförbrukningen med upp till 60 procent och koldioxidutsläppen minskas med cirka 75 procent. När bussen körs på el, är den tyst och avger inga utsläpp. Laddhybridsystemet är utformat för att installeras vid en vanlig busshållplats och inkluderar alla komponenter som behövs för att ladda fordonet via elnätet. När föraren kört bussen i position och aktiverat för laddning startar indockningen automatiskt och batterierna laddas. Laddningen sker via en strömavtagare på taket. Laddningen tar några minuter och sker vid ändhållplatsen.

Källa: Volvo Bussar