Toshiba vill bygga nya generatorer i Sellafield

Kärnkraftsanläggningen i Sellafield. Foto: Simon Ledingham

Den brittiska kärnkraftsbranschens förhoppningar fick under julhelgen ett ordentligt uppsving efter en rapport om en stor affär som förväntas öka antalet nya reaktorer i Storbritannien.

Japanska reaktorägaren Toshiba beslutade under årets sista vecka om att överta 50 procent av aktierna i ett konsortium som planerar att bygga nya generatorer i Sellafield.

Nu kommer detta japanska storföretag att förvärva en majoritet av detta 8.5 miljarder pund dyra projekt, enligt pressuppgifter.

Storbritannien står därmed under närmaste åren inför en aldrig tidigare skådad energiutmaning.

Storbritannien har tidigare stängt ett antal äldre kraftverk i syfte att kunna uppfylla stränga EU-regler.  Nu tvingas landet att hitta nya sätt att ersätta dem med mindre förorenande alternativ.

Liksom alla kolkraftverk, var det tidigare tal om att också bli av med landets nuvarande kärnkraftspotential fram till slutet av nästa årtionde.

Den nuvarande brittiska regeringen ser dock kärnkraften som ”en av de viktigaste kraftkällorna i framtiden”. Regeringen har redan undertecknat ett avtal på 14 – miljarder pund med EDF för byggandet av två nya reaktorer vid Hinkley Point i grevskapet Somerset.

Ett annat projekt, som den japanska industrijätten Hitachi förfogar över, handlar om byggandet av två nya kärnkraftverk på Anglesey och i Gloucestershire i samarbete med företaget Horizon.

För närvarande finns det i Storbritannien ytterligare två företag, som bildar ett tredje gemensamt kärnkraftskonsortium, nämligen NuGEN, som består av franska företaget GDF Suez och Scottish Powers spanska ägare Iberdrola.

I slutet av december 2013 sålde Iberdrola företagets 50-procentiga andel till Toshiba för 85 miljoner pund.

Därmed skulle Toshiba idag kunna gå en bit längre och ta ut en del av GDF: s andel i projektet, för att sedan kunna ta över hela kontrollen.

Det skulle vara en lyckad affär, som kan bli verklighet redan i nästa månad och som skulle kunna göra det möjligt för företaget att använda sina reaktorer från Westinghouse.

Westinghouse, som ägs av Toshiba till 87 procent, tillverkar reaktorer av märket AP1000, som även Horizon är intresserat av.

Företaget var tidigare inställt på att bygga nya reaktorer, men drabbades av en markant efterfrågeminskning efter Fukushima-katastrofen år 2011.

Det var ett resultat av att en mängd länder runt om i världen upphörde med byggandet av nya kärnreaktorer, medan Tyskland i regelrätt chockade branschen genom beslutet att ”dra ur kontakten till landets hela bestånd av nukleära generatorer”.

Toshibas vd Hisao Tanaka sade nyligen att han förväntade sig att uppnå en uppgörelse med både Iberdrola och GDF under de kommande veckorna.

- Vi vill nå en majoritet för att kunna gå framåt och därför vill vi erhålla en del av GDF: s andel, men ha dem kvar som operatör, sade Tanaka, som bifogade att företagets andel i projektet skulle minskas efter att reaktorerna har byggts färdiga.

Enligt Tanaka funderar hans företag även på lämna projektet senare, men Toshiba har inte bestämt något ännu.

-  Vi ska minska vår majoritetsandel under tiden. Vi är i själva verket en kraftverksleverantör och inte en kärnkraftsdistributör.

Toshiba söker nu en köpare för en andel av 36 procent av Westinghouse. Därmed skulle det japanska företaget ändå ha 51 procent och kunna behålla kontrollen över verksamheten.

Iberdrola, NuGEN och GDF Suez har alla vägrat att kommentera dessa uppgifter.

Källa: thisismoney.co.uk