Indien - Internationella rustningsindustrins stamkund

En indisk skolklass besöker militärbasen i Jaisalmer, i delstaten Rajastan. Foto: credit: Markku Björkman

Den internationella vapenhandeln ökar, och flödena går främst till Asien. Enligt det svenska forskningsinstitutet SIPRI är kärnvapennationen Indien världens största importör av vapen. Indiska vapenköpare är vanlig syn på internationella mässor för militär utrustning. 

Indien har världens största armé sett till antalet frivilliga, men Kinas värnpliktsarmé är totalt sett större. I 2017 stod indiska och kinesiska soldater öga mot öga vid den gemensamma gränsen – beredda på strid.

Relationen mellan de båda kärnvapenmakterna anses vara den sämsta sedan de befann sig i krig med varandra på 60-talet. Den aktuella konflikten handlar om att Kina vill bygga en väg – delvis genom Bhutan som är allierat med Indien. I närheten finns också en mycket viktig transportkorridor för Indien till landets nordöstra delstater.

Även relationerna till grannlandet Pakistan är frostiga då våldet trappats upp i Kashmir som båda länderna gör anspråk på. Enligt advokat Prashant Bhushan, som specialiserat sig på vapenhandel, beror Indiens försämrade förhållande till grannländerna delvis på den indiska regeringen.

Indien har gått om Kina vad gäller ekonomisk tillväxt och internationella företag bjuder nu över varandra när Indien rustar upp sitt försvar.

Källa: Sveriges TV