Autoliv knoppar av affärsområdet Electronics

Foto: Autoliv

Ombildas till ett nytt, självständigt bolag

Analyser gjorda under en strategisk översyn visar att de antaganden som gjordes vid tidpunkten för det initiala offentliggörandet i september 2017, om en uppdelning av bolaget, har visat sig vara riktiga. Uppdelningen skapar mervärde för aktieägare och övriga intressenter då möjligheten att adressera två differentierade, växande marknader med ledande produkter ökar.

– När den strategiska översynen nu avslutats fortsätter vi processen med fullt fokus på en framgångsrik introduktion av våra två affärssegment som fristående bolag under 2018. Vi ser med tillförsikt på de strategiska möjligheter våra båda affärsområden har som fristående bolag, säger Jan Carlson, styrelseordförande, vd och koncernchef i Autoliv.

Efter avknoppningen kommer Autolivs nuvarande affärsområde Passive Safety fortsätta under namnet Autoliv med fortsatt listning på New York Stock Exchange och Nasdaq Stockholm. Electronics-verksamheten kommer att få ett nytt företagsnamn som meddelas vid senare tidpunkt och förväntas noteras i USA och Sverige. Båda bolagen kommer ha huvudkontor i Stockholm, Sverige. Electronics består av aktiva säkerhetssystem (radar till fordonsindustrin, kameror med förarassistanssystem, kameror med mörkerseende samt positioneringssystem), styrenheter och sensorer samt bromssystem.