Audi A7 Sportback får världspremiär

Foto: Audi

Utrustad med dynamisk fyrhjulsstyrning

Med nya A7 Sportback visar Audi upp det nya designspråket som kunde anas redan hos prologue-koncepten. Kraftfulla, dynamiska linjer, avskalad digital interiör och ännu sportigare körupplevelse med långfärdskomfort är några av kännetecknen för Audis nya Gran Turismo.

Audi A7 följer samma digitaliseringsstrategi som Audi A8. Nya högupplösta touchskärmar ersätter det traditionella vridreglaget hos föregångaren. Överst en 10.1-tums pekskärm med tydlig grafik och intuitiv meny med färre nivåer som liknar logiken i smarta mobiler. Användaren kan dessutom själv byta plats på och anpassa viktiga ikoner på samma sätt som i en mobil. Nedanför huvudskärmen finns en 8.6-tums skärm som styr klimatanläggningen och komfortfunktioner. På den nedre skärmen kan föraren även skriva in resmål och sökningar med pekfingret.

Audi har gått ett steg längre för att överföra den fysiska känsla i traditionella reglage till den digitala skärmen. När användare aktiverar en funktion hörs och känns ett klick som bekräftelse. Direkt i förarens siktfält finns dessutom de viktigaste funktionerna samlade i Audis virtual cockpit som enkelt kan styras med hjälp av multifunktionsratten.Röststyrningen i nya A7 Sportback gör det ännu enklare och mer bekvämt. Med MMI navigation plus processar det naturliga röstdialogsystemet frågor och kommandon på två sätt, dels med information som är lagrad i bilen, dels med information som hämtas in tack vare att bilen är uppkopplad.

Fram- och bakaxeln har i många delar nyutvecklats. Den progressiva styrningen som är standard ger direkt respons från vägen, med sportig utväxling som blir ännu mer direkt ju längre ratten vrids. Fyra fjädringsval erbjuds: konventionell stålfjädring, sportfjädring som sänker markfrigången med 10 mm, elektroniskt styrd dämpning eller självnivåreglerande adaptiv luftfjädring. Den dynamiska fyrhjulsstyrningen kombinerar direkt och sportig styrrespons med suverän körstabilitet. Styrutväxlingen varierar som en funktion av hastigheten mellan 9,5:1 och 16,5:1 genom aktiva styringrepp på fram- och bakaxeln. Det minskar vändradien vid fullt utslag med 1,1 meter. I hastigheter över 60 km/h styr axlarna i samma riktning för att öka stabiliteten och underlätta snabba filbyten.