Nordea mer än fördubblar Finlands ekonomiska prognos för 2017

Det ljusare läget inom den globala ekonomin och den växande exportindustrin ligger bakom Nordeas positiva prognos för 2017. Foto: Bashartoon

- Finanskoncernen Nordea mer än fördubblar sin prognos för Finlands ekonomiska tillväxt för i år. Ekonomin kommer att växa med 3 procent i år. Tidigare förutspådde Nordea en tillväxt på 1,3 procent, enligt sändaren Yle.

Men glädjen blir inte långvarig. De följande åren mattas den ekonomiska utvecklingen av, förutspår Nordea, och varnar för att höstens löneförhandlingar inte får bygga på den tillfälliga uppgången.

I Sverige och Tyskland stiger lönenivåerna i år med 2 procent, men Finland måste gå in för en moderatare linje, påpekar Nordea. Annars förbättras konkurrenskraften inte tillräckligt och exporten börja avta igen.

Nordea säger också i sin prognos att Finland inte har råd med några regeringskriser och uppskjutna reformer just nu.

Det ljusare läget inom den globala ekonomin och den växande exportindustrin framgångar ligger bakom Nordeas positiva prognos för 2017.

- Globalt sett växer ekonomin sannolikt ända till slutet av det här decenniet, tror banken. Exportökningen i Finland har varit exceptionellt stark och närmar sig siffrorna före finanskrisen, säger Nordeas analytiker.

På basis av siffrorna för början av året kunde man nästan tro att ekonomin i år växer med hela 3,5 procent, men vi vill ändå vara lite försiktiga, säger chefsekonom Aki Kangasharju.

Trots att konsumenternas köpkraft ökar bara lite, tycks konsumenternas tro på sin egen ekonomi inte avta. Sysselsättningsläget förbättras, och i takt med det ökar konsumtionen.

Nordea tror att Finland har möjlighet att uppnå en sysselsättningsgrad på 71 procent. Regeringens mål är att 72 procent av arbetskraften har jobb.