Antalet gasbilar förväntas öka i Finland

Antalet nya gasdrivna bilar i Finland är blygsamt när man jämför med exempelvis Sverige där antalet gasbilar idag är drygt 50 000 men antalet bilar förväntas öka i Finland de närmaste åren, enligt radiosändaren Yle, som hänvisar till Trafikverkets statistik. Cirka 160 nya gasdrivna bilar registrerades under 2016 i Finland och totalt finns det drygt 2000 gasbilar i landet. Finland ligger med 25 gasstationer långt efter övriga Europa och exempelvis Sverige där antalet tankningsstationer redan närmar sig 200.

Gasum har lovat att bygga 35 nya tankningsstationer under de kommande tio åren. EU- kommissionen har beviljat Gasum stöd på 2.6 miljoner euro för att öka produktionen av biogas bränsledepåer och utbyggnaden av tillgången till transport av gas i tung trafik på land och på nya platser. 

Biogasbilen kan antingen införskaffas som ny eller köpas som begagnad. Det har dessutom blivit tämligen populärt att konvertera gamla bensindrivna bilar för att möjliggöra användningen av natur- och biogas.

- Vi har fått flera förfrågningar av intresserade som vill höra sig för vad vi erbjuder för gasmodeller, säger bilförsäljaren Jan-Erik Lindblom vid VW-Auto i Åbo till Yle. Antalet intresserade har ökat märkbart sedan Gasum öppnade en tankstation i Åbo.

Enligt Lindblom har också företagen fått upp ögonen för gasbilarna som ett miljövänligt alternativ till elbilarna.

- Räckvidden är längre än elbilens och dessutom är tekniken samma pålitliga förbränningsmotor vi har blivit vana att köra men nu utan så gott som några utsläpp alls, säger Lindblom till Yle. Men för att företagen helt ska gå över till gas framom bensin och diesel måste nog tankningsnätet utvidgas.

De flesta av landets tankningsstationer upprätthålls av gasbolaget Gasum och vid dem kan personbilar tanka antingen natur- eller biogas. För den tunga trafiken erbjuds också i vissa fall flytande naturgas.

Den inhemska finländska biogasen produceras idag genom att biologiskt bryta ner trädgårdsfester och bioavfall såsom mäsken som blir över efter att man har bryggt öl.