Extra lyxigt tåg testas i Japan

Tåget, som kallas för Shiki-Shima (fyra säsongers ö), bär beteckningen E001. Foto: East Japan Railway

East Japan Railway (JP East) testar för närvarande ett lyxigt tåg innan det lanseras den 1 maj 2017. Tåget, som kallas för Shiki-Shima (fyra säsongers ö), bär beteckningen E001.

Tåget har 10- vagnar inklusive två panoramavagnar i början och i slutet av tåget som erbjuda passagerarna fri utsikt. Tre vagnar har byggts av JR East:s dotterbolag J-TREC och resten av Kawasaki Heavy Industries.

Tåget, som har byggts för resor som varar en, två eller tre nätter, tar högst 34 passagerare. Fem av vagnarna har standardsviter och en vagn erbjuder extra komfort med lyxiga kabiner och därtill en "Shiki-Shima svit" som innehåller ett badrum designat helt i japanska cypress-träd, som ofta planteras vid shinto- och buddisttempel. 

En vagn med karaktären av ett rymligt sällskapsrum och en restaurangvagn fulländar det hela. Förutom utrustning för elektrisk drift, finns det även dieselmotorer i tågets varje ände, vilket ger ekipaget möjlighet att trafikera längs JR Easts hela spårnät.

JR East har sammanställt en rad sträckor från och till stationen Tokyo Ueno för att kunna erbjuda passagerarna natursköna och högvärdiga kulturella upplevelser i norra Honshu, med ett antal resor som för också genom den extra långa Seikan tunneln till ön Hokkaido. 

Tåget har designats av Ken Kiyoyuki Okuyama, VD för Ken Okuyama Design, som en gång var senior designer för Porsche AG och Pininfarina SpA:s designchef. Catering är i händerna på Katsuhiro Nakamura, en regissör och hederskock i berömda Grand Nippon Hotel. Inte undra på att tågbiljetterna kostar minst 25 000 kronor.