Kärnkraftavtalet mellan Indien och Japan trädde i kraft

Dörren är öppen för Indien att köpa japansk kärnkraftteknik. Hiramatsu och Jaishankar bytte dipomatiska tillkännagivanden. Foto: Kredit. Embassy of Japan in India.

Det nukleära samarbetsavtal som undertecknades mellan Indien och Japan i november 2016 trädde i kraft den 20 juli i år genom utbyte av ömsesidiga diplomatiska tillkännagivanden. Därmed blir det nu möjligt för Indien att importera japansk kärnkraftteknik.

Efter sex års förhandlingar undertecknades avtalet i Tokyo den 11 november 2016 av de indiska och japanska premiärministrarna Narendra Modi respektive Shinzo Abe.

Avtalet godkändes i maj i år av japanska parlamentets undre kammare, representanthusets. Överhusets kammare godkände avtalet i juni.

Överenskommelsen trädde i kraft i och med utbytet av diplomatiska tillkännagivanden i New Delhi av Kenji Hiramatsu, Japans ambassadör i Indien, och Subrahmanyam Jaishankar, Indiens utrikesminister.

Indien har i stor utsträckning uteslutits från internationell handel med kärnkraftverk och liknande material i över tre decennier på grund av att landet har stått utanför internationella kärnkraftsfördragets säkerhetsramar.

Överenskommelsen begränsar samarbete till civila ändamål genom att förbjuda Indien att använda tekniken och utrustningen för att utveckla kärnvapen. Dessutom krävs att landet accepterar inspektioner som utförs av det Internationella atomenergiorganet.

- Detta avtal är en återspegling av det strategiska partnerskapet mellan Indien och Japan och kommer att bana väg för ökat samarbete inom energisäkerhet och även för ren energi. Avtalet syftar till att främja ett fullständigt samarbete mellan våra två länder när det gäller utveckling och fredlig användning av kärnenergi på en stabil, pålitlig och förutsägbar grund, meddelade Indiens utrikesministerium i ett uttalande.

 

Källa: World Nuclear News