Oljeländer pressar upp priset

Foto: Conoco Phillips

Oljekartellen Opec och en rad andra oljeproducerande länder har kommit överens om att minska produktionen för att hålla priserna uppe.

Ofta dröjer det bara en vecka innan höjningarna slår igenom på bensinpriserna.

Det är första gången på 15 år som en liknande uppgörelse nås mellan Opec och oljestater som inte är anslutna till kartellen, rapporterar Reuters.

-Själva minskningen är inte så märkvärdig, men det är historiskt att icke-Opec-länder bidrar till att dra ned på produktionen. Det säger en del om hur pressade oljeproducenterna är av de låga priserna, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker vid banken Nordea, till TT.

Länder som inte är med i Opec, bland dem Ryssland, drar ned produktionen med 562 000 fat per dag enligt överenskommelsen, träffad på lördagen i Wien. Kartellen minskar enligt ett tidigare beslut produktionen med 1,2 miljoner fat per dag.

Sammantaget handlar det om cirka två procent av världens samlade oljeproduktion enligt Wall Street Journal.

Det var i slutet av november som Opecländerna enades om att skära ned produktionen, vilket fick oljepriset att skjuta i höjden. Kartellen har nu lyckats övertala övriga producenter att också minska sin produktion. Målet var 600 000 far per dag, vilket man alltså nästan uppnådde enligt Reuters källor.

Tidigare i veckan steg oljepriset något, och ett fat Nordsjöolja för leverans i februari kostar nu strax över 54 dollar. Sedan början på året har världsmarknadspriset nästan fördubblats, från ovanligt låga 28 dollar per fat i januari.

-Jag tror att oljepriserna kommer att försätta att stiga i nästa vecka, spår Bjarne Schieldrop, analyschef för råvaror vid SEB.

Schieldrop tror även att priserna kommer att fortsätta upp till 60 dollar per fat innan året är slut. Och höjningar av råoljepriset får snabbt effekt på de svenska bensinstationerna.

-Det tar som regel inte så lång tid, en vecka eller två, innan bensinpriserna höjs, säger Thina Saltvedt.

(TT)