Volkswagen och Bosch utvecklar mjukvara för förarlös drift

Foto: Cariad

Volkswagens mjukvarubolag Cariad kommer att samarbeta med Bosch för att utveckla "funktioner som gör att förare tillfälligt kan ta händerna från ratten”. Det skriver tidningen Le Figaro.

Systemen är anpassade för Volkswagen-modeller och kommer också att vara tillgängliga för andra tillverkare som är kunder hos utrustningsleverantören. Dessa kommer att omfatta så kallade nivå 2-system, vilka innebär att föraren tillfälligt kan släppa ratten samtidigt som hen förblir uppmärksam, "i staden, på landsbygden och på motorvägen". De två företagen kommer också att utveckla ett nivå 3-system på motorvägen.

Denna nivå av autonomi, den mest avancerade för närvarande, innebär att föraren kan släppa blicken från vägen och låta fordonet ta över körningen. Föraren behåller dock möjligheten att ta över kontrollen när som helst och måste då ingripa inom en viss tid, om fordonet begär det.

Möjligheten att utveckla ett nivå-4-system, som skulle vara helt automatiserat, kommer att ”utvärderas”.

Mer än tusen anställda från de två företagen kommer att arbeta i projektet. Mjukvara för förarlös drift har blivit ett strategiskt viktigt för Volkswagen, som planerar att investera 27 miljarder euro i det fram till 2025.