Tusentals protesterar mot Rio Tintos litiumprojekt i Serbien

Foto: Rio Tinto

Tusentals demonstranter har i helgen blockerat vägar och broar i Belgrad och andra serbiska städer i protest mot gruvjätten Rio Tintos nyöppnade litiumgruva och en annan koppar- och guldgruva. Protestanterna menar att gruvorna kommer att förorena vatten och mark i regionen. Det uppger Reuters. 

Aktivister har också samlats utanför Rio Tintos kontor i Berlin, New York och London för att demonstrera sitt missnöje med litiumprojektet. Den serbiske tennisstjärnan Novak Djokovic har visat sitt stöd för demonstranterna genom att dela ett foto av protesten på Instagram med kommentaren:  "Ren luft, vatten och mat är nyckeln till hälsa. Utan detta är varje ord om "hälsa" förlegat".

Fyndigheten Jadar, som upptäcktes av Rio Tintos geologer 2004, är ett av världens största greenfield-litiumprojekt just nu under utveckling. Gruvan har potential att producera cirka 58 000 ton litiumkarbonat om året som kan användas i elbilsbatterier. Fyndigheten kan, enligt uppskattningar,  innehålla hela 10 procent av jordens litiumreserver.

Källa: Reuters