Rottneros skapar byggmaterial av formpressad fiber

Bild: Paper Province

Rottneros har inlett ett samarbete med den norske uppfinnaren Pål Skjetne som har utvecklat ett ljudisolerat miljövänligt kärnmaterial till bland annat hyllor, väggar och dörrar. Det skriver Paper Province och enligt dem är materialet både är starkare och lättare än traditionella byggmaterial.

Pål Skjetne och hans bolag Ecopals IP AB kommer nu att etablera sig i Värmland för närheten till samarbetspartnern Rottneros.

Samarbetet innebär att Rottneros Packaging står för den tekniska lösningen. Detta genom formpressad fiberformering baserad på Rottneros bruks pappersmassa.

– Vi är väldigt stolta över att se hur vår kunskap inom formpressad fiber kan hjälpa innovatörer att skapa nödvändiga och hållbara lösningar inom flera nya applikationsområden. Samarbetet med Ecopals visar tydligt på dom stora möjligheter cellulosafibrer kombinerat med nytänkande öppnar upp för, säger Jesper Jansson, platschef på Rottneros Packaging AB.

Tanken är att det nya bolaget nu ska bedriva både produktion och försäljning. Region Värmland och Paper Province har stöttat bolaget i sin etablering.