Volvochefen tror på värdeökning

Claudio Bresciani/TT: Volvo Cars nya elbil C40 Recharge. Arkivbild.

Prislappen ligger på 53–68 kronor per aktie, vilket motsvarar ett totalt värde på Volvo Cars på 163–200 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande från bilföretaget.

Volvo Cars bekräftar även beskedet som kom för två veckor sedan att det görs en nyemission på 25 miljarder kronor i samband med introduktionen på Stockholmsbörsen.

Möjlighet till värdeuppgång

Jag tycker att det är viktigt att priset ska stå i relation till värdet av företaget. Samtidigt ska det vara ett pris som köparna tycker är rimligt och som ska erbjuda en möjlighet för investerare att se en bra värdeutveckling i tiden framåt, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, till TT om värderingen på bolaget.

Enligt honom kommer det att finnas stora möjligheter för småsparare som är intresserade av att investera i bolagets aktier.

Det kommer att finnas en stor möjlighet och vi har förberett för stort intresse från privatpersoner. Det är svårt att spekulera i hur stort. Det det får visa sig, säger Håkan Samuelsson.

I nyemissionen har fonder som AMF, Swedbank Robur, If, Nordea Fonder, Skandia Fonder och Danica Pension garanterat köp av aktier för 6,4 miljarder kronor.

Kvarstår som huvudägare

Geely Sweden – ett helägt dotterbolag till Zhejiang Geely Holding, som förvärvade Volvo Cars 2010 – planerar att kvarstå som Volvo Cars största aktieägare efter introduktionen.

Efter noteringen kommer Volvo fortsatt att ha en kinesisk huvudägare.

Vår huvudägare är en kinesisk privatperson som har varit väldigt stöttande för Volvos utveckling så här långt och jag är övertygad om att det fortsatt kommer att vara så i framtiden, säger Håkan Samuelsson.

Volvo har alltid varit ett globalt företag och vi säljer bilar över hela världen. Det är naturligt att vi också ägarmässigt nu blir mer globala. Men den största aktieägaren kommer fortsatt att vara en kinesisk privatperson, säger Samuelsson.

Efter transaktionerna i samband med noteringen räknar Volvo Cars med att 19,5–24 procent av aktierna kommer att handlas fritt på börsen.

Stort vinstlyft

I prospektet redovisar Volvo Cars en ökning av försäljningsvolymen på 18 procent till 530 649 bilar under årets första nio månader. Omsättningen ökade med 14 procent till 202 miljarder kronor, medan rörelseresultatet ökade till 16,6 miljarder kronor – upp från 3,6 miljarder.

Rörelsemarginalen fyrdubblades till 8,2 procent, upp från 2,0 procent under motsvarande period ett år tidigare.

Under åren inom Geelysfären har Volvo Cars försäljning ökat till fler än 770 000 bilar per år, upp från 373 525 bilar 2010, enligt bolaget.