Hybrit-samarbetet knakar i fogarna

Bild: SSAB

Enligt uppgifter till Norrbottens-Kuriren finns en möjlig spricka i Hybrit-samarbetet mellan LKAB och SSAB, något som dementeras av LKAB.

En konferens i LKAB:s regi den 23 november har gett upphov till många spekulationer, enligt tidningen.

- Jag reagerade direkt på att LKAB:s vd Jan Moström var mycket tydlig med att Hybrit och LKAB:s planer var skilda saker, säger en anonym källa till Norrbottens-Kuriren.

LKAB gick då ut med att företaget ska erbjuda koldioxidfri järnsvamp till stålverk i hela världen. Reduktionen sker med vätgas i egna järnsvampverk i Malmfälten.

Men de planerna stämmer inte överens med vad som tidigare sagts om Hybrit. Där har huvudalternativet varit att järnsvampen tillverkas i anläggningar kopplade till stålverk, för att sedan snabbt smältas i ljusbågsugn.

Enligt Norrbottens-Kuriren har LKAB:s utspel ändrat spelplanen. Enligt en källa var en orsak till att LKAB gick ut med sina planer att SSAB så hårt fokuserat på att anläggningen ska hamna i Luleå där SSSAB har ett stålverk.

Enligt en annan källa skulle sprickan mellan bolagen ha uppstått på grund av en patentstrid kopplat till pelletsering av produkten.