Xllnc skapar cirkulär ekonomi för datautrustning

40 procent har inte behov av mer datorkraft än en begagnad laptop kan erbjuda. Arkivbild

I en allt mer miljömedveten värld väljer fler och fler inom både offentlig och privat sektor att satsa på begagnad IT-utrustning. Medan en konsument-laptop har ett livsspann på drygt tre år kan arbetsdatorer användas i sju till åtta år. Xllnc ger datorer ett andra liv genom att installera ny mjukvara och göra dem redo för en ny period av användande.

– Via vår unika IT-plattform kan man använda second life-maskiner med garanti eller hyra dem efter behov. Vi ser att drygt 40 procent av alla anställda på ett företag inte har behov av mer datorkraft än vad en begagnad laptop kan erbjuda. Det innebär att man kan göra stora besparingar både ekonomiskt och miljömässigt, berättar Fredrik Spilsberg, Country Manager på Xllnc.

Av de 50 miljoner ton elektroniskt avfall som produceras årligen världen över återvinns endast 20 procent visar en rapport från bland annat FN. För att tillverka en ny dator krävs hela 240 kilo fossila bränslen och 1500 liter vatten. Siffror som ger all anledning till att hellre välja begagnat.

– Dels ser vi att fokus på värdet i begagnat går från de ekonomiska fördelarna till de miljömässiga. Vi ser också att den yngre generationen hellre väljer begagnat än nytt när de får ett val på sitt arbete just för att miljön är fråga som är viktig för dem.

Genom att använda en intelligent IT-plattform för cirkulär ekonomi kan man följa varje enhet i upp till tre livscykler där kunden använder enheten baserat på behov och betalar per användare och månad. Genom smart återvinning av metaller, reparationer, klimatsmarta transporter och fullt användande av varje enhet kan varje användare minska sitt klimatavtryck.