Stockholm klättrar på årets kommunala näringslivsrankning

Huvudstadsregionen brottas med näringspolitiska problem. Arkivbild

Stockholm klättrar 12 placeringar på årets kommunala näringslivsrankning och landar på plats 111. Precis som föregående år placerar sig Solna som nummer 1 och Nykvarn blir huvudstadens raket genom att klättra hela 76 placeringar.

– Stockholm rör sig i rätt riktning, men det går tyvärr långsamt och därför behövs en kraftsamling för att lyfta staden. Man borde kunna förvänta sig mer från en huvudstad, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare.

År 2014 rankades Stockholm stad som Sveriges 22:a bästa kommun i näringslivsrankingen. Därefter tappade Stockholm 101 placeringar och positionerade sig på plats 123 på listan både år 2017 och 2018.

– Även om det är positivt att den fallande trenden har vänt så finns det fortfarande massor kvar att göra. Nu görs en satsning på ett internationellt talanghus som vi länge har efterfrågat, men det behövs mer. Staden behöver ett ta ett helhetsgrepp för att förstärka näringslivsklimatet, säger Daniella Waldfogel.

Vid sidan av Stockholms plats 111 kan noteras att även övriga större städer placerar sig lågt på listan. Exempelvis landar Malmö på plats 172 och Göteborg stannar på plats 216.

– Huvudstadsregionen brottas med en hel del problem där rikspolitiken skulle kunna ta ett betydligt större ansvar. Det handlar om att komma tillrätta med den dysfunktionella bostadsmarknaden som stänger ute breda grupper och begränsar utbudet av kompetens som kan rekryteras till företagen. Man skulle också behöva en mycket tydligare agenda för att stärka huvudstadens internationella tillgänglighet genom bättre flygförbindelser, säger Daniella Waldfogel.