Litiumfynd i Skellefteå intresserar Northvolt

Foto: Pixabay

En del av etableringsbeslutet

Fyndigheten av Litium utanför Varuträsk är en av ­anledningarna till att företaget Northvolt vill bygga Europas största batteri­fabrik i Skellefteå. Men planerna för gruvbrytning i Varuträsk utanför Skellefteå finns ännu så länge inte på kartan. Där bröts litium i liten skala på 30- och 40-talen, men någon utvinning i dag är inte aktuell.

Northvolt är ännu så länge en papperstiger. Ett par hundra miljoner har projektet hittills lyckats få in. Fattas bara lite mer än 40 miljarder koronor innan fabriken blir verklighet. Att marknaden för batteriet till elbilar kommer att explodera är det ingen bedömare som tvekar om. Men teknikutvecklingen går blixtsnabbt och rätt vad det är så är konventionella batterier borta från banan.

Det är just nu Kina som håller på att muta in den globala marknaden för litiun/ion-batterier och får kineserna väl fäste så kan det bli problematiskt för de europeiska tillverkarna. Men det finns en inne­boende konflikt som alltid när det gäller gruvbrytning. Ett exempel på att norrlandslänen är intressanta för brytning av jordartsmetaller som behövs för batteritillverkning är intresset för en vanadingruva i Oviken.