Manganpriset utklassar alla andra metaller

Mangan används framför allt vid ståltillverkning för att stärka stålet och minska dess sprödhet. Mangan återfinns också i batterier och aluminiumlegeringar. Foto: Eric Hunt/Wikimedia Commons

Glöm koppar och guld, den metall som upplevt den i särklass största prisökningen i år är mangan.

Manganpriset har slagit priserna för koppar, guld och många andra råvaror i år med råge efter det att en cyklon stoppade exporten från världens näst största gruva i mars. Det uppger nyhetsbyrån Bloomberg.

Priserna på 44-procentig manganmalm har nästan fördubblats sedan årets början.

Mangan används framför allt vid ståltillverkning för att stärka stålet och minska dess sprödhet. Mangan återfinns också i batterier och aluminiumlegeringar.

Den stormdrabbade gruvan Groote Eylandt Mining ligger i norra Australien. Cyklonen skadade även viktig hamn- och transportinfrastruktur.

Uppsvinget för manganpriset fördröjdes dock flera månader av att flera aktörer samlat på sig lager som fungerat som en buffert. Först i april i år slog det bristande utbudet ut med full kraft på priserna.  Enligt experter kommer bristen på mangan att bestå tills den australiska gruvan är i full produktion igen. De höga manganpriserna har fått gruvbolag att sälja mangan av sämre kvalitet. Andra bolag har snabbat på redan planerade gruvprojekt, men experter som nyhetsbyrån har talat med säger att det är alldeles för få aktörer som kan komma ifråga, utbudsgapet lär bli svårt överbrygga den närmaste tiden. Groote Eylandt Mining väntas vara i produktion igen tidigast 2025.