Kongo-Kinshasa anklagar Apple för olaglig gruvdrift

Karta: Wikimedia Commons

En rättslig konflikt mellan Apple och Kongo-Kinshasa tycks vara under uppsegling. Kongo-Kinshasa anklaga Apple för olaglig exploatering av gruvor i landet och fördömer de "många kränkningarna av mänskliga rättigheter" som påstås äga rum där. Det uppger nyhetskanalen RFI.

Advokater som anlitats av regeringen har delgivit Apple anklagelserna, adresserade till dels Apples moderbolag i Kalifornien, dels två av bolagets franska dotterbolag. I detalj beskylls Apple  för att använda strategiska mineraler som olagligt exploateras i Demokratiska republiken Kongo av beväpnade miliser som stöds av Rwanda. I gruvorna ska både barnarbete och tvångsarbete förekomma.  

– Vi ställer en lista med frågor till de berörda företagen avseende deras eget spårbarhetsåtagande. Det finns ett gap mellan det system som Apple påstår sig ha implementerat och verkligheten. Och vi säger till Apple att vi förbehåller oss alla lagliga rättigheter, det vill säga att alla lagliga alternativ ligger på bordet, säger William Bourdon, en av de advokater som regeringen i Kongo-Kinshasa anlitat.

Apple svarat på nyhetskanalens frågor, men har hänvisat AFP att ta del av bolagets årsrapport för 2023. Där står bland annat att det inte finns någon rimlig grund för att dra slutsatsen att Apples leveranskedja "direkt eller indirekt har finansierat eller gynnat väpnade grupper i Demokratiska republiken Kongo eller i ett grannland”.