Volvo Cars slår sig fri från Polestar

Pontus Lundahl/TT: Volvo Cars styrelse föreslår att 62,7 procent av innehavet i elbilsbolaget Polestar ska delas ut till Volvo Cars aktieägare. Arkivbild.

Styrelsen i Volvo Cars föreslår att 62,7 procent av aktieinnehavet i elbilstillverkaren Polestar ska delas ut till Volvo Cars aktieägare, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Aktierna uppges i dag vara värda omkring 9,5 miljarder kronor.

Volvo Cars behåller, om förslaget om utskiftning av aktier får godkänt av bolagsstämman den 26 mars, ett ägande på 18 procent i Polestar men kommer inte längre att bidra till Polestars finansiering.

Samarbete kring forskning

Samarbetet kring forskning och utveckling, tillverkning och kommersiell verksamhet ska fortsätta men Volvo Cars ökar fokus på det egna bolaget. Enligt vd:n och koncernchefen Jim Rowan inleder bolaget nästa steg i sin "transformation och växlar upp för att bli ledande inom nästa generations mobilitet".

Volvo Cars huvudägare Geely stödjer förslaget och säger sig ha stort förtroende för Polestar och dess framtid.

"Som långsiktiga ägare av Polestar är vi beslutna att stötta deras aviserade affärsplan och finansiella mål genom att säkra den finansiering som krävs för leveranskedja och produktutveckling. Samtidigt möjliggör detta för Volvo Cars att fullt ut fokusera på sin transformation och investera i att utveckla Volvo Cars", säger Daniel Donghui Li, vd för Geely Holding Group i pressmeddelandet.

Knäckt förtroende

Förtroendet för Polestars framtid har fått sin en knäck. Lanseringen av de nya bilmodellerna slukar pengar och produktionsplanerna har inte gått spikrakt.

Det har medfört att huvudägaren Volvo Cars har gått som ett sänke på Stockholmsbörsen den senaste tiden. Detta tills beskedet kom för några veckor sedan, att Volvo Cars övervägde att göra sig av med aktierna i elbilstillverkaren Polestar. Då blev det ett rejält lyft även om aktien fortfarande ligger långt under premiärkursen när Volvo börsnoterades hösten 2021. Nu gör alltså Volvos styrelse allvar av planerna.