I Kanada riktas blickarna mot norr

Provinsen Yukon i norra Kanada på gränsen till Alaska. Karta: MapGrid/Wikimedia Commons

I Kanada riktas gruvprospekteringsföretagens blickar allt mer mot landets gigantiska territorier i norr på jakt efter mineraler. Det skriver nyhetsmediet Radio Canada.

Andrew Carne, chef för prospektering på Cascadia Minerals och vice ordförande för Yukons handelskammare, berättar för sajten att han ser enorma möjligheter för gruvindustrin, särskilt i norr.

Hans företag startade sin verksamhet i juli förra året och arbetar med fyra prospekteringsprojekt, främst i Yukon. De eftertraktade metallerna är koppar och guld.

Provinser som Ontario och British Columbia i södra Kanada har traditionellt varit i fokus för prospektering, säger han, men nu erbjuder Kanadas territorier (som delstaterna i norr kallas) en enorm geologisk potential som ”bara har börjat låsas upp”.

Utmaningarna är dock stora, inte minst att utverka finansiering eftersom investeringen är riskabel, förklarar Dave O'Brien, vd för Stuhini Exploration, ett annat prospekteringsföretag. Infrastruktur och resekostnader innebär andra utmaningar, särskilt längst i norr där allt material måste flygas in.