Ledande Europabörser backar likt Stockholm, om än inte lika mycket. Men tappet kommer efter några mycket starka börsveckor i slutet av april.
Förra veckan kom signaler om att det gått upp lite väl mycket utan att den underliggande ekonomin förbättrades. Då var det många som valde att sälja, vilket triggades av Trumps utspel, säger Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux.
Inköpschefsindex föll
Under en presskonferens på fredagen hävdade den amerikanska presidenten att coronaviruset kan ha kommit från ett labb i Kina, ett utspel som sedan upprepats både av honom själv och av utrikesminister Mike Pompeo.
På måndag morgon kom fler dåliga nyheter, då inköpschefsindex för Sveriges tillverkningsindustri fortsatte att falla, till 36,7. För två månader sedan var siffran 52,7.
Så här kommer det att vara ett par månader till, men det är värt att komma ihåg att Kina var på den låga nivån för två månader sedan. Nu är de tillbaka runt 50, säger Martin Guri.
TT: Vad är rådet till småspararen i detta turbulenta börsläge?
Behåll alltid det långsiktiga fokuset. I dag är det vettigt köpläge om man är långsiktig. När det brann som allra värst i april gjorde man antagligen de bästa köpen på länge, säger Martin Guri.
Bred nedgång
Nedgången på Stockholmsbörsen är bred bland storbolagen med 28 av 30 bolag på minus, och majoriteten av bolagen på listan över de mest omsatta aktierna backar över fyra procent.
Ståljätten SSAB är den största förloraren av börsbjässarna och backar 7,8 procent följt av storbankerna Handelsbanken och SEB samt bilsäkerhetsjätten Autoliv sjunker samtliga över sju procent. Vitvarutillverkaren Electrolux, gruvbolaget Boliden och klädjätten H&M faller drygt sex procent.
Tobaksbolaget Swedish Match går mot strömmen och stiger 2,6 procent. Låsjätten Assa Abloys aktie pendlar kring nollstrecket. Flera analyshus har höjt sina rekommendationer gällande aktien under den senaste tiden.