Oljechock får börser att rasa

Även om det skett en svag återhämtning under förmiddagen är Stockholmsbörsens OMXS-index kraftigt ned, minus sex procent vid 14-tiden. Detta när samtliga storbolag ligger kraftigt på minus. Mängder av tungviktare rasar 7–8 procent.

De som är exponerade mot konjunkturen är de som påverkas mest av det här och industrier som är beroende av oljeindustrin, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Ras för Lundin Petroleum

Utanför storbolagslistan tappar Lundin Petroleum drygt 20 procent på grund av oljeprisets fall efter utlovade löften från Saudiarabiens sida om att öka på oljeproduktionen.

Den stora börsskräcken just nu är jätteraset i oljepriset, vilket hänger ihop med bråket mellan Saudiarabien och Ryssland, något som slår mot USA:s ekonomi, enligt Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux.

Den amerikanska ekonomin har blivit allt mer beroende av oljeindustrin som utvecklats kraftigt på senare år, en industri som är kreditkänslig, enligt Guri. Dessutom börjar coronasmittan få fäste även i USA.

Så nu har vi två svarta svanar på börsen, säger han.

Även karantänen i Italien spelar in.

Vinstprognoserna för många bolag kommer att förändras, säger Guri.

Liknande utveckling

Utvecklingen är likadan runtom i Europa där de stora börserna rasar runt 6–7 procent.

Detta är i linje med hur det sett ut på Asien- och Mellanösternbörserna liksom övriga Norden där framförallt Oslobörsen som är starkt kopplade till oljan faller kraftigt.

Esbjörn Lundevall om huruvida börsreaktionerna är rimliga:

Det beror på hur man menar med rimlig. Tittar man på siffror från WHO angående dödligheten av coronaviruset kan man tycka att det är märkligt att folk blir rädda som de blir. Men faktum är att företag och hushåll stannar hemma och låter bli att resa och då blir det en ekonomisk effekt, säger Esbjörn Lundevall.

Men sen är det naturligtvis jättemycket psykologi i det här också. Både i beteendet bland hushåll och företag och i börsreaktionen är mycket psykologi.