Indien bjuder ut gruvor på auktioner

Foto: Wikimedia Commons

Auktioner på gruvor i Indien där kritiska mineraler som nickel, litium, kobolt, platina och andra sällsynta jordartsmetaller utvinns, förväntas äga rum i december i år.

Auktionerna omfattar omkring 100 ”mineralblock” och har förberetts sedan augusti i år.

Arbetena med de rättsliga ramar och blockidentifiering av mineraltillgångarna sägs ha slutförts. Anbudsförfrågan ska påbörjas i december 2023 och auktionerna ska ta vid tre månader senare.

Till Business Standard säger Sanjay Lohiya vid Indiens gruvdepartement: "Auktionen kommer att starta från vårt departement under de närmaste veckorna. Det kommer inte att bli en eller två omgångar på ett år utan det kommer att bero på tillgången på (mineral)block och efterfrågan på marknaden.”

Auktionerna ses som ett led Indiens uttalade ambition att främja tillväxt inom kritiska mineraler, innovation och ekonomisk tillväxt.

En ändring i landets minerallag ska göra det möjligt att byta litium och fem andra mineraler. I ändringen föreslogs också att prospekteringstillstång ska tilldelas genom auktioner. Lagändringen har tillkommit efter upptäckten av stora litiumreserver i landets Jammu- och Kashmir-regionen och i delstaten Karnataka.