Index pekar mot BNP-minskning i eurozonen

Francois Mori AP/TT: Frankrikes ekonomi bromsar in oväntat hårt i september, enligt inköpschefsindex. Arkivbild

Högre energipriser, högre räntor och vikande efterfrågan från stora exportmarknader som Kina slår mot Europa.

Vi räknar med BNP-minskning i eurozonen i tredje kvartalet. Vår prognos nu, med de nya inköpschefsindexen, pekar mot en BNP-nedgång på 0,4 procent jämfört med andra kvartalet, säger Cyrus de la Rubia, chefsekonom på Hamburg Commercial Bank.

ECB räknar med stagnation

Snittprognosen bland ekonomer ligger på en tillväxt på 0,1 procent i tredje kvartalet och Europeiska centralbanken (ECB) – som höjde styrräntan förra veckan – räknar med stagnation, det vill säga en oförändrad BNP jämfört med kvartalet före.

Tillverkningsindustrin i eurozonen bromsar in oväntat hårt, enligt ett preliminärt inköpschefsindex för september från S&P Global.

Tjänstesektorn lättar samtidigt trycket på bromspedalen, vilket sammantaget ger en oväntat mjuk inbromsning för ekonomin i stort.

Kompositindex för eurozonen i september steg till 47,1, upp från 46,7 i augusti. Uppgången var oväntad. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en nedgång till 46,5.

Ett indextal under 50 indikerar minskat aktivitet.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin backar till 43,4, ned från 43,5 i augusti, medan motsvarande index för tjänstesektorn steg till 48,4, från 47,9 i augusti.

Fransk inbromsning hårdnar

Men det är inte bara skillnader på tjänstesektorn och tillverkningsindustrin som spelar roll.

Den franska ekonomin bromsar in oväntat mycket, enligt preliminära inköpschefsindex för september. Men i Tyskland släpper industrin och tjänstesektorn oväntat mycket på bromsen.

S&P Globals inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i Frankrike föll till 43,6 i september, ned från 46,0 i augusti. Nivån är den lägsta sedan maj 2020 och analytiker hade räknat med en marginell uppgång till 46,1, enligt Bloombergs sammanställning av prognoser

Inköpschefsindex för Frankrikes tjänstesektor föll också, ned till 43,9 i september. Snittprognosen låg på 46,0 och i augusti låg indexet på 46,0.

Även kompositindex för den franska ekonomin faller oväntat, ned till 43,5 – den lägsta nivån sedan november 2020. Analytiker hade räknat med 46,0, oförändrat mot augusti.

Delindex för orderingången föll till 43,3, mot 45,0 i augusti.

Inbromsning avtar i Tyskland

S&P Globals inköpschefsindex för den tyska tillverkningsindustrin i september steg till 39,8, upp från 39,1 i augusti. Analytiker hade räknat med en ökning till 39,5.

För tjänstesektorn i Tyskland lyfte motsvarande index till 49,8, upp från 47,3 i augusti. Där hade analytiker i genomsnitt räknat med en nedgång till 47,1.

Sammantaget gav utvecklingen ett lyft för kompositindex för den tyska ekonomin till 46,2, upp från 44,6 i augusti. Analytiker hade räknat med en nedgång till 44,7.