Räntefrossa sänker börsen och kronan

Erik Simander / TT: Det blev stökigt på börserna och valutamarknaden efter en oväntat hökaktig räntepaus från USA:s centralbank. Arkivbild

OMXS-index sjunker med 0,8 procent i den inledande handeln.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index räntekänsliga bolag som fastighetsbolaget SBB och Nibe Industrier, ned med 3,0 respektive 2,6 procent.

Nedgången är bred, med 29 av 30 aktier i OMXS30-index på minus.

Den dystra börsutvecklingen ligger i linje med hur det ser ut på börser runt om i världen. Det pekar nedåt på ledande Europabörser, börserna på Wall Street föll i onsdags kväll svensk tid och på ledande Asienbörser var det också tydligt nedåt under nattens handel.

Kronan har tappat drygt 10 öre mot dollarn efter den hökaktiga räntepausen från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) i onsdags kväll. Fed flaggar för en höjning senare i år och räknar dessutom med färre sänkningar i sitt scenario för åren 2024-2025.

Kronan är även ned något mot euron efter Fed-beskedet, men på kursen 11:88 kronor per euro är det en bit kvar till det historiska bottenrekordet på 12 kronor per euro i måndags.

Till skillnad från Fed valde ECB att göra en duvaktig räntehöjning förra veckan, vilket skapat förväntningar om att ECB nu är klara med höjningarna.

Vid 09.30 kommer Riksbankens räntebesked, som väntas bli något av en mix av de båda. Styrräntan väntas höjas 25 punkter (0,25 procentenheter) till 4 procent och det väntas även bli signaler om att räntan måste ligga kvar på den ovanligt höga nivån så länge det behövs för att få bukt med inflationen.

Många bedömare räknar även med att Riksbanken flaggar för att det kan bli en räntehöjning till i november.