Fortum i samarbetsavtal kring litiumåtervinning med tyska AMG Lithium  

Foto: Fortum

Finska Fortums verksamhet inom batteriåtervinning, Fortum Battery Recycling Oy, har tecknat ett samförståndsavtal med tyska AMG Lithium. 

Avtalet går ut på återvinning av litiumsalter och förädling av dem till litiumhydroxid av batterikvalitet.

AMG Lithium bygger för närvarande en produktionsanläggning för litiumhydroxid i Bitterfeld, Tyskland, där målet är att bearbeta de återvunna litiumsalterna från Fortums nya hydrometallurgiska återvinningsanläggning i Harjavalta i Finland.

– Denna MOU innebär ytterligare ett viktigt steg mot en oberoende och hållbar litiumförsörjningskedja för Europa, säger Dr. Stefan Scherer, vd för AMG Lithium GmbH, i ett pressmeddelande.

– Avtalet med AMG är också ett stort bevis på betydelsen av vår nyöppnade anläggning i Harjavalta för den europeiska batteriåtervinningsindustrin, vilket lyfter fram det ökade behovet av återvunnet batterimaterial och efterfrågan på nya effektiva och hållbara lösningar. Genom detta samarbete är Fortum det första företaget som kan erbjuda en äkta europeisk, sluten kretslösning för fordons- och batteriindustrin, fortsätter Tero Holländer, chef för Fortum Battery Recyclings batteridivision.

De finansiella detaljerna i avtalet har inte offentliggjorts.