Indien ska stänga 30 kolgruvor

Foto: TripodStoriesAB/Wikimedia Commons

Indien har identifierat 30 kolgruvor där verksamheten redan har avslutats och där vill man förvandla de gamla gruvorna till jordbruksmark samt skogar och vattendrag.

– Den indiska regeringen kommer att stänga ett 30-tal kolgruvor under de kommande tre åren för att använda marken för att skapa skogar och vattendrag, sade indiska regeringens kolsekreterare Amrit Lal Meena i ett medieuttalande nyligen.

Uttalandet gjordes under G20-toppmötet i Mumbai där effekterna av avkolning av mark för jordbruk och en rättvis klimatomställning diskuterades.

Efterfrågan på kol för termisk kraftproduktion i Indien kommer dock fortsätta att öka fram till 2040, spår experter. För närvarande kommer 75 procent av elproduktionen från kolbaserade källor. Och så sent som i april i år meddelande Indien att de kommer att utöka sin kolbaserade kapacitet för elproduktion med 28 GW.

Landet är dock satt under allt större internationell press när det gäller utfasningen av kolbaserad energi samtidigt som installation sav förnybara bränslen skalas upp.