Banker draglok i börslyft

Stina Stjernkvist/TT: Stockholmsbörsen inleder veckan uppåt. Arkivbild.

Uppgången är bred med alla de mest omsatta aktierna i OMXS30-index på plus, förutom ABB, som handlas utan rätt till utdelning.

Trenden ligger i linje med ledande Europabörser och hur det ser ut i terminshandeln inför veckans handelsstart på Wall Street.

Wallenbergsfärens storbank SEB tar täten i banklyftet och stiger 2,1 procent. Handelsbanken och Swedbank hänger på, upp med 1,9 respektive 1,4 procent.

Mest uppåt bland de mest omsatta går dock fastighetsbolaget SBB, upp med 2,7 procent.

På räntemarknaden återhämtar sig räntorna på statsobligationer. Räntan på en tvåårig svensk statsobligation går upp 6 punkter (0,06 procentenheter) till 2,74 procent. Det kan jämföras med fredagens bottennapp på 2,61 procent.

Kronan är stabil. En euro kostar 11:19 kronor och en dollar 10:39 kronor.

Under nattens handel på de asiatiska börserna var det blandad utveckling. På Tokyobörsen var det uppåt, men börserna i Shanghai och Hongkong föll – bland annat efter en oväntat svag rapport från den kinesiska oljekoncernen Sinopec och statistik som visar på dålig lönsamhet i kinesisk industri.

I fredags föll Stockholmsbörsens OMXS-index med 2 procent till följd av oron för finansiella problem i banksektorn i Europa och USA.

OMXS-index har med måndagens uppgång gått upp med 2,8 procent sedan årsskiftet.