Biden: De bakom röran ska hållas ansvariga

Evan Vucci/AP/TT: USA:s president Joe Biden planerar att hålla ett tal under tidig eftermiddag svensk tid med anledning av turerna kring två amerikanska banker.

För att stilla oron i finansvärlden har amerikanska tillsynsmyndigheter klivit in och garanterat alla insättningar i kollapsade Silicon Valley Bank (SVB), som var landets sextonde största och nischad på att ta sig an nystartade och oprövade bolag inom techbranschen. Svenska pensionsjätten Alecta var storägare i banken med omkring nio miljarder kronor.

Beslutet att kliva in togs av USA:s finansminister Janet Yellen, centralbankschef Jerome Powell och bankövervakningsmyndigheten FDIC:s ordförande Martin Gruenberg efter överläggningar med Biden.

Stärka allmänhetens förtroende

”Vi agerar med beslutsamhet för att skydda den amerikanska ekonomin genom att stärka allmänhetens förtroende för vårt banksystem”, har de sagt i ett uttalande.

Även den New York-baserade kryptobanken Signature Bank, som befann sig i liknande riskzon som SVB, har stängts av myndigheterna. Alecta är storägare i Signature Bank och enligt uppgifter till Dagens industri håller Alecta ett krismöte under måndagsmorgonen.

Under helgen har president Biden försökt försäkra amerikanerna om att de kan lita på att deras insatta pengar kommer att finnas kvar.

Biden håller tal

"Jag är fast besluten att hålla de som är orsak till den här röran fullt ansvariga, och fortsätta våra ansträngningar att stärka översynen och regleringar av större banker så att vi inte hamnar i det här läget igen", har presidenten sagt.

Biden kommer att uttala sig tidigt på måndagseftermiddagen svensk tid med anledning av bankkrisen och redogöra för hur USA kan "bibehålla ett motståndskraftigt banksystem".

Dollarn och amerikanska obligationsräntor faller efter de senaste turerna – och den stora investmentbanken Goldman Sachs bedömare tror inte längre på en räntehöjning från den amerikanska centralbanken den 22 mars.