Satsning på lågavlönade en "smyghöjning"

Fredrik Persson/TT: Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, ogillar fackens låglönesatsning. Arkivbild.

Fackens lönekrav på 4,4 procent, och ovanpå det en låglönesatsning, hotar den svenska lönebildningsmodellen, skriver flera arbetsgivarorganisationer i en debattartikel i Dagens industri.

Förutom att arbetsgivarna lyfter fram att lönekraven är de högsta på 25 år, så ogillar de starkt låglönesatsningens utformning som enligt deras beräkningar innebär samlade krav på löneökningar på mellan 4,4 och 5,2 procent.

Låglönesatsningen, som innebär att det skapas en särskild pott för alla som tjänar under 27 100 kronor, garanterar däremot inte att det är de lägst avlönade som får pengarna.

"Låglönesatsningen" är i stället ett sätt att smyghöja kravet om 4,4 procent", skriver företrädarna för de stora arbetsgivarorganisationerna.

Å andra sidan är fackens krav på låglönesatsning blåkopior på tidigare krav och slutligen överenskomna avtal i gångna lönerörelser.

De som skrivit under debattartikeln är Ann Öberg, vd Almega, Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen, Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen, och Sofia Larsen, vd Svensk Handel.