Tvärnit för företagsstarter: "Oroväckande"

Henrik Montgomery/TT: Bakom raset ligger troligen de kraftiga räntehöjningarna och höga priser på energi, enligt Visma. Arkivbild.

"Tvärniten är djupt oroväckande, eftersom fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. För att fler ska våga förvandla sin passion till en företagsidé måste den tillträdande regeringen omedelbart ta tag i att stärka trygghetssystemen för företagare", säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.

Allra värst är det i Jämtland. Där startades hälften så många företag i september i år jämfört med 2021. Jönköping och Västerbotten rasar också mer än snittet, 37 respektive 34 procent, men i Norrbotten är det positiva siffror. Där har antalet nystartade företag ökat med 3 procent.

Under årets första tre kvartal har antalet nystartade företag minskat med 3,5 procent jämfört med motsvarande period 2021, så det är alltså nu på slutet som det har accelererat.

"Det är allvar nu. Vi vet att kriser också kan skapa nya möjligheter för kreativa entreprenörer – den kraften måste Sverige ta vara på för att vända utvecklingen", säger Boo Gunnarson.

Det finns ungefär en miljon registrerade företag hos Bolagsverket.